Een paard als spiegel

esther

Dit keer een ander blog dan anders. Ik heb het graag over het correct trainen van paarden, maar dit keer is het een wat persoonlijker artikel geworden dan aanvankelijk de bedoeling was.

Ik heb zelf vorig jaar te maken gehad met een hele agressieve vorm van kanker. Het had niet veel gescheeld of ik was er niet meer geweest.

Vlak voordat ik wist dat ik ziek was, en de kanker op z’n ergst was, wilde mijn paard – normaal gesproken een hartstikke vrolijk dier die altijd bij je wil zijn – niks meer met mij te maken hebben.

Zodra ik haar uit de paddock wilde halen dreigde ze mij te gaan slaan. Ze liet haar tanden zien en haar ogen lagen plat in de nek. Ze wilde me echt aanvallen. Daar schrok ik enorm van.  Dit was niks voor haar. Ik vroeg me dan ook direct af of zij een medisch probleem zou hebben waardoor ze zo fel reageerde.
Het kwam niet in me op dat het wel eens aan mij zou kunnen liggen. Mijn paard maakte mij duidelijk dat ik niet langer in haar ‘kudde’ gewenst was. Ik was een hele zwakke schakel en mijn paard achtte me niet in staat om nog langer leiding te geven.

Toen ik hoorde dat ik ernstig ziek was begreep ik ineens waarom mijn paard zo heftig reageerde.

Als mijn paard had kunnen praten dan had ze me verteld hoe ziek ik was.
Zodra ik met de chemotherapie begon was dit gedrag van haar helemaal over en veranderde ze in het liefste paard dat je maar kunt wensen. Haar hele trukendoos en haar grappen liet ze even voor wat het was. Toen ik weer aan de beterende hand was kwam haar eigenzinnige karakter terug.

Paarden zijn een ster in het spiegelen.

Spiegelen wil zeggen dat paarden jou een spiegel voorhouden door te ‘vertellen’ hoe jij je voelt op dat moment. Nu is het ene paard gevoeliger voor jouw gedrag dan het andere paard, maar feit blijft dat dit paarden haarfijn aanvoelen.

Nu is mijn voorbeeld wel een extreem voorbeeld, maar de volgende redenen kunnen al een oorzaak zijn voor een paard dat heftig reageert ‘ineens’:

– Je bent angstig/onzeker
– Je hebt eigenlijk onvoldoende tijd en wil nog snel even een uurtje lekker kunnen rijden
– Je bent meer bezig met jouw agenda voor de rest van de week dan op dat moment het trainen van jouw paard.
– Er staan mensen bij de bak te kijken en je wilt laten zien hoe goed jij kunt rijden. Geheid dat het
rijden dit keer dús een stuk minder goed gaat
– Je hebt onvoldoende rust in je hoofd om jouw paard in rust te kunnen trainen
– Er is te weinig rust in de directe omgeving om jouw paard in rust te kunnen trainen

Ik wil hiermee niet zeggen dat een paard dat ineens fel reageert dús altijd met jouw state of mind te maken heeft. Maar in heel veel gevallen is dit wel het geval.

Kijk eerst eens goed naar jezelf voordat je dingen van je paard gaat vragen.

Als het met jou goed zit, dan is de kans dat de training goed gaat een heel stuk groter.
En uiteindelijk is het genieten van je paard nog altijd het allerbelangrijkste.

Esther DommerholtTussen ruiter en paard

Esther biedt momenteel ook therapeutisch paardrijden aan voor (ex-) kankerpatienten.

 

Wat is jouw mening of ervaring hierover? Plaats een reactie of stel Esther een vraag!

 

MedHorses.nl - De Ruitersport Webshop van 2011!