Auteur : Marieke van Onbeteugeld.nl

Beleren

De afgelopen maanden heb ik voor de eigenaren een 5-jarige Fries beleerd. Ze had lang in de opfok gestaan en had nog nauwelijks iets met mensen gedaan. Alleen van en naar de wei brengen. Ze kende dus ook bijna niets, vaststaan, borstelen, longeren en zelfs netjes meelopen waren haar onbekend.

Ik ben de opvoeding begonnen met wandelen in de bak, waarbij ze netjes mee moet lopen en haar aandacht bij mij moet houden. Dat doe ik door onverwacht halt te houden en bochten te maken waarbij ze mij moet volgen. Wanneer ze netjes stopt als ik dat doe, zonder dat het touw strak komt te staan, wordt ze uitgebreid beloond. Als ze toch doorloopt laat ik haar duidelijk weten dat ze halt moet houden en zet haar weer naar achteren zodat ik weer voorop sta. Dit had ze al snel door en volgde me keurig door de bak met een loshangend touw.

Daarna ben ik begonnen met het longeren en Imke pakte dat allemaal heel goed op. Tot ik het hoofdstel introduceerde.

Toen ik Imke de eerste keer het hoofdstel omdeed ging dat goed. Ik ben er vrij snel en handig in en het gebeurt me eigenlijk nooit dat een paard me te snel af is en er onderuit komt. Ik had Imke in een stal gezet, halster af, hoofdstel om, geen probleem. Maar de tweede keer dat ik op dezelfde manier het hoofdstel om wilde doen reageerde ze extreem. Zodra het halster af was dook ze met haar hoofd in een hoek, draaide rondjes en deed alles om weg te komen. Het was duidelijk vluchtgedrag dat ze vertoonde. De eerste keer was ik waarschijnlijk zo snel geweest dat ik haar verrast heb, maar de tweede keer was ze voorbereid.

Later heb ik gehoord dat al verschillende personen in het verleden geprobeerd hebben haar het hoofdstel om te doen, maar gestopt zijn. Eén keer zelfs nadat ze het hoofdstel kapot had getrokken. Tja, als je ze daarna weer een jaar met rust laat krijg je dus dit soort gedrag. Het paste voor mij ook totaal niet bij de goede manier waarop ze de rest van de training oppakte.

Nieuwe collectie bij DIVOZA.com

Het was echt onmogelijk het hoofdstel op deze manier om te krijgen. Dan maar over het halster heen, dan kan ik haar tenminste vasthouden. Ook het halster weer omdoen ging erg lastig maar lukte wel. Toen heb ik het hoofdstel over het halster heen aangedaan. Ze vond het wel erg spannend maar op deze manier lukte het wel. Toen ze het eenmaal om had snel wat lekkers erbij gegeven om een vervelende ervaring te veranderen in een goede. De volgende keer heb ik haar meteen aan het halster vastgezet in stal en het hoofdstel er overheen gedaan.

De eerste tijd elke keer een suikerklontje er achteraan. Normaal gesproken geef ik een paard geen suikerklontjes, maar hiervoor zijn ze gewoon heel erg geschikt. Kauwen is lastig met een bit in en een suikerklontje valt lekker uit elkaar en mengt zich met het speeksel waardoor het paard een lekker zoet mondje vol heeft zonder te hoeven kauwen.

Na het hoofdstel een paar keer op deze manier in de stal omgedaan te hebben ben ik naar de poetsplaats verhuisd en deed het hoofdstel ook daar over het halster heen om. Ze vond het nog steeds erg spannend maar de spanning was wel steeds sneller verdwenen als het eenmaal om zat.

Toen ze op een dag alleen nog maar even haar hoofd naar achteren deed en weer ontspande toen ze voelde dat ze vast stond kon ik een stapje verder gaan. Ik deed haar halster van haar hoofd af en om haar hals, achter de oren. Zo stond ze nog wel steeds vast maar kon ik het halster afdoen nadat ze het hoofdstel om had. Weer een stapje richting volwassenheid voor Imke, niet meer dat halster er elke keer onder aan. Ook ging ik de klontjes nu om de dag geven, de ene keer wel en de andere keer niet, zodat ze er niet op gaat rekenen dat ze altijd iets lekkers krijgt wordt bij het omdoen van het hoofdstel.

Een beloning kan immers ook bestaan uit lieve woordjes, aanraking en aandacht. Inmiddels hoeft ze helemaal niet meer vast te staan tijdens het omdoen van het hoofdstel en kan ik waar dan ook op het erf haar halster afdoen en het hoofdstel omdoen, zonder enige spanning. Imke wordt een volwassen rijpaard!

 

Wordt (misschien) vervolgd.

 

Lees hier 10 tips van Marieke voor het rijden van een jong paard!